ELL Chita Wahlroos perusti oman eläinlääkärin vastaanottonsa vuonna 2001 hammaslääkäri-isänsä klinikan yhteydessä oleviin tiloihin. Vaikka klinikan perustamisen aikaan tilat olivat vielä vaatimattomat, ne ohjasivat Wahlroosin eläinten hammashoidon pariin. Edelliseltä käyttäjältä hoitohuoneeseen jäänyt porayksikkö jäi nimittäin käyttöön myös Wahlroosin vastaanotolle, ja hammashoidosta tuli heti kiinteä osa sen palveluvalikoimaa.
Nykyään Eläinklinikka Avec -nimeä kantavalla klinikalla on käytössä yli 600 neliön modernit tilat, joissa 25 eläinlääkäristä ja -hoitajasta koostuva henkilökunta tarjoaa laajan kattauksen erilaisia eläinlääkäripalveluita. Hammashoidon toimenpiteitä varten klinikalla on erillinen, kahdesta hammashoitopisteestä koostuva hammasosasto. Wahlroos itse keskittyykin nykyään täyspäiväisesti kissojen ja koirien hammashoitoihin.
Laadukasta eläinhammashoitoa huippuluokan välineistöllä
Jotta hoidot voi toteuttaa hyvällä tasolla, eläinlääkärin välineistön on Wahlroosin mukaan oltava kunnossa. Tämä periaate on ohjannut Eläinklinikka Avecin kehitystä ja vienyt sen kahdesti uuteen osoitteeseen, jotta tarvittavalle välineistölle on löytynyt riittävästi tilaa. Perusvälineistö on vuosien myötä täydentynyt myös erityisteknologialla, kuten esimerkiksi kartiokeilatomografiaa (KKTT) hyödyntävällä Planmed Verity® VET -röntgenlaitteella.
”Kartiokeilatomografia mahdollistaa entistä tarkemman ja paremman diagnostiikan. Vaikka en ole eläinhammaslääketieteen diplomaatti enkä siis tee kaikista vaativimpia hammashoidollisia toimenpiteitä, olen havainnut KKTT:n käytön hyödylliseksi omassakin työssäni. 3D-kuva antaa perinteistä 2D-kuvaa enemmän informaatiota esimerkiksi hammaskystien diagnostiikkaan ja hampaan poistoon, sillä se kuvaa esimerkiksi mandibulaarikanavan rakenteen tarkasti”, Wahlroos kertoo.
Eläinlääketieteen alalla kartiokeilatomografia on vielä suhteellisen uusi ja tuntematon teknologia, vaikka ihmislääketieteen puolella se on jo laajasti käytössä. Eläinlääketieteessä onkin todennäköisesti vielä paljon alueita, joihin KKTT-kuvausta ei ole edes keksitty hyödyntää. Yhtenä Suomen ensimmäisistä Planmed Verity VET:n käyttäjistä Wahlroos kertoo laitteen käytön olevan uraauurtavaa ja jännittävää.
”Löydämme kartiokeilatomografialle koko ajan uusia käyttökohteita eläinlääketieteen diagnostiikan apuvälineenä. Klinikkamme ortopedit käyttävät KKTT-kuvia etenkin kyynärnivelten diagnostiikassa, johon 2D-kuvat ovat riittämättömät, sekä tassujen varvasnivelten kuvaukseen. KKTT-kuvaus on TT-kuvausta huomattavasti kustannustehokkaampaa, minkä vuoksi meille tulee lähetteellä eläimiä kuvattavaksi myös muilta klinikoilta”, Wahlroos jatkaa.
KKTT-kuvaus on osoittautunut toimivaksi apuvälineeksi myös korvapotilaiden diagnostiikassa. Vaikka pehmytosakudosten erottelu ei röntgenkuvissa onnistukaan, KKTT-kuva antaa Wahlroosin mukaan luotettavaa tietoa etenkin tärykalvon takaisesta bulla tympanica -ontelorakenteesta. Bulla tympanica näkyy nimittäin KKTT-kuvissa kirkkaana, mikäli tärykalvon takana ei ole kirurgista hoitoa vaativaa ongelmaa.
3D-kuvien katseluun klinikan eläinlääkärit käyttävät Planmeca Romexis® -ohjelmistoa, joka oli klinikalla jo ennestään käytössä Planmeca ProX™ -intraoraaliröntgenlaitteen 2D-kuville. Romexis-ohjelmistossa sekä 2D- että 3D-kuvia katsellaan ja käsitellään yhdessä ja samassa ohjelmistossa, eikä uusien 3D-toiminnallisuuksien lisäys vaatinut kuin ohjelmistopäivityksen. Uuden 3D-ohjelmistomoduulin käyttö on Wahlroosin mukaan helppoa, etenkin kun ohjelmisto itsessään oli tuttu jo ennestään.
”Romexis-ohjelmistossa on onnistuttu siinä, että kaltaiseni tietotekniikasta vähemmän kiinnostunut henkilökin pystyy käyttämään sitä intuitiivisesti ilman syvällistä ohjelmistoymmärrystä. Romexis-ohjelmistoa voi vain alkaa käyttää, ja kuvien käsittelyn oppii melkein kuin itsestään. Myös korvalääkärimme, jolle Romexis ei ollut ennestään tuttu, pääsi ohjelmiston käyttöön nopeasti sisään”, Wahlroos kertoo.
Osan KKTT-kuvista Eläinklinikka Avec lähettää ulkopuoliselle radiologille lausuttavaksi. Kuvien lähettäminenkin on Romexiksen avulla helppoa.
Tietoinen liiketoimintasuunnitelma laitehankintojen taustalla
Nykyisiin tiloihin Eläinklinikka Avec muutti vuonna 2014. Kun edelliset tilat olivat käymässä pieniksi, tulevaa klinikkaa lähdettiin kehittämään strategisen liiketoimintasuunnitelman kautta. Wahlroosin mielestä kasvavaa klinikka ei voi enää kehittää vain puhtaasta rakkaudesta eläimiin, vaan vision on oltava selkeänä mielessä.
”Mitä isompaa laivaa ohjataan, sitä tärkeämpää on, että sitä ohjataan oikeaan suuntaan. Kun päätimme muuttaa uusiin tiloihin, teimme samalla strategisen ratkaisun: haluamme profiloitua huipputason eläinklinikaksi, joka tarjoaa laadukasta ja perustasoa pidemmälle menevää diagnostiikkaa ja hoitoa. Totesimme, että siihen eivät pelkät eläinlääkärin kädet ja taidot riitä, vaan tarvitsemme sitä varten myös kunnollisen välineistön”, Wahlroos kertaa.
Eläinklinikka Avecin viimeisimmän laajentumisen myötä klinikka on pystynyt tarjoamaan myös täysin uusia palveluita, kuten päiväsairaalatoimintaa ja tähystyspalveluita, etenkin ruoansulatuskanavan endoskopiaa. Lisäksi uudet tilat mahdollistivat kardiologipalveluiden laajentamisen sekä ortopedisen leikkaustoiminnan eriyttämisen omaan leikkaussaliinsa. Lisäksi välinehuoltokokonaisuus parani merkittävästi.
Uudet tilat ovat myös tarjonneet tilaisuuden vastata viime vuosina merkittävästi kasvaneeseen eläinten hammashoidon kysyntään. Tulevaisuuden vision ja strategisen suunnitelman toteuttajaksi valikoitui hammashoitopuolella Plandent, joka on kuulunut Eläinklinikka Avecin kumppaneihin jo vuosien ajan. Nyt klinikan hammasosastolla on kaksi hoitopaikkaa, joissa on Planmeca Compact™ i Touch -porayksiköt sekä Planmeca ProX -intraoraaliröntgenlaitteet, joiden avulla kaksi eläinlääkäriä voivat tehdä hammashoitoja samanaikaisesti – turvallisuudesta tinkimättä.
Eläinklinikka Avec päätyi investoimaan toiseen Planmecan hammasporayksikköön ja röntgenlaitteeseen erinomaisten aiempien kokemustensa vuoksi. Wahlroosin mukaan Plandentin tarjoama tuki Planmecan laitteiden käyttöön on myös ollut ensiarvoisen tärkeää, sillä teknologiakaan ei auta, jos henkilökunnan osaaminen ei ole riittävällä tasolla.
”Kaiken a ja o on osaava henkilökunta, joka tietää mitä tekee. Välineistön lisäksi satsaamme myös ammattitaitoiseen henkilökuntaan, eli rekrytointeihin ja kunnolliseen kouluttamiseen. Nämä kulkevatkin käsi kädessä: on mahdotonta saada kunnianhimoista praktiikkaa tekeviä ihmisiä töihin, jos heille ei ole tarjota kunnon työvälineitä”, Wahlroos perustelee.
”Planmeca Groupin laitteet ovat paitsi erittäin laadukkaita, myös kustannustehokkaita. Esimerkiksi Planmed Verity VET -laitteella potilas saadaan kuvattua jopa alle minuutissa, jolloin potilaan ei välttämättä tarvitse olla toimenpiteen aikana edes täysanestesiassa vaan ainoastaan hyvin rauhoitettu. Tämä tekee toimenpiteestä kustannustehokkaan ja turvallisen niin asiakkaalle kuin klinikallekin”, Wahlroos kertoo.
Huomio myös ergonomisessa työskentelyssä
Klinikalla on aidosti mietitty työnkulkua ja kokonaisuutta niin työntekijän, potilaan kuin asiakkaankin – lemmikin omistajan – näkökulmasta. Klinikan odotushuone on sisustettu viihtyisäksi ja sairaalamiljööstä on luotu korkeatasoinen. Kliinisellä puolella on myös mietitty toimintaympäristöä infektioiden torjunnan ja ergonomian kannalta.
Hoitohuoneen infrastruktuurin ansiosta Wahlroos suorittaa hammashoidon toimenpiteet aiempaa ergonomisemmin, hoitohuoneen äänimaailma ja käyttömukavuus huomioiden. Perinteisistä ratkaisuista poiketen hoitoyksikön kompressori on asennettu muualle, jolloin häiritsevää ääntä ei kuulu. Kehittyneen hoitoyksikön ansiosta Wahlroosilla on tavanomaisten turbiinien lisäksi käytössään tehokas mikromoottori ja siihen liitettävä punainen kulmakappale, joka on parantunut työskentelyergonomiaa entisestään.
Ergonomia on Eläinklinikka Avecissa huomioitu myös hammashoidon käsi-instrumenttien kohdalla. Wahlroos hyödyntää Planmeca Groupiin kuuluvan LM-Instruments Oy:n valmistamia LM ErgoSense™ -käsi-instrumentteja esimerkiksi hammaskiven poistoon.
”LM:n instrumentit ovat ergonomisesti erinomaiset ja miellyttävät käyttää. Moni eläinhammaslääkäri sanoo, että työmme on fyysisestikin raskasta, mutta en ole itse koskaan kokenut sitä niin, vaikka ymmärränkin, mistä väite kumpuaa. Kun valitsee ergonomisesti hyvin muotoillut tuotteet, silloin myös otteet pysyvät parempina ja sitä kautta työn laatu säilyy hyvänä”, Wahlroos toteaa.
Teksti: Mari Koivunen
Kuvat: Dino Azinur