Raaka-ainepula, vientirajoitukset ja laadunvarmistus ovat johtaneet voimakkaisiin vaihteluihin suojavarusteiden saatavuudessa. Plandentin tuote- ja hankintatiimit ovatkin huhkineet pitkin vuotta huolehtiakseen asiakkaiden tarpeista. Sourcing Director Senja Tynkkynen ja ostopäällikkö Tero Ala-Ruona kertovat nyt, miten kysytyimpien tuotteiden saatavuus ja hinnoittelu ovat muuttuneet Pohjoismaissa – ja miten haasteisiin on vastattu Plandentilla.
Suojavarusteiden saatavuuksissa oli paljon vaihtelua erityisesti kevään aikana. Mistä tämä johtui?
Kysyntä näille tuotteille oli keväällä varsinkin koronapandemian alkuvaiheessa erittäin kovaa – ja on sitä edelleen. Tavarantoimittajiemme rajoittaessa ostomääriä erityisesti Kiinassa jouduimme säännöstelemään tuotteiden saatavuutta myös meidän päässä. Siksi päätimme tänä aikana priorisoida erityisesti olemassa olevien asiakkaidemme tarpeet, vaikka kiinnostusta olisi riittänyt myös ulkopuolelta.
Kaikki alkoi tammi-helmikuun vaihteessa, kun maailmanlaajuinen pandemia lähti toden teolla käyntiin. Helmikuun alussa ei normaalistikaan tule toimituksia Kiinasta, missä vietetään tähän aikaan kiinalaista uuttavuotta. Huomasimme kuitenkin pian tilanteen muuttuneen, kun tavarantoimittajaa toisen perään ilmoittikin tehtaiden pysyvän suljettuina. Jo helmikuun lopulla Kiinan viranomaiset asettivat vientikieltoja turvatakseen suojavarusteiden riittävyyden kotimaassaan.
Olisiko tavaraa voinut ostaa muualta?
Suurin osa kasvomaskeista valmistetaan Kiinassa, mutta kartoitimme myös mahdollisia tavarantoimittajia Yhdysvalloissa, Intiassa, Turkissa, Malesiassa, Saksassa ja Ranskassa. Valitettavasti näissäkin maissa tautitilanne muuttui pian vakavaksi, mikä johti jälleen uusiin vientirajoituksiin – ja raaka-aineethan tulevat joka tapauksessa Kiinasta. Lopulta saimme kuitenkin Kiinan suunnalta viestiä suojavarusteiden toimituksien alkamisesta uudelleen.
Vaikeudet kuitenkin jatkuivat?
Kyllä, sitten ilmenikin tavaran kuljetukseen liittyviä ongelmia. Kuljetuskumppanimme Finnair ei nimittäin tänä aikana tehnyt ollenkaan rahtilentoja Euroopan ja Kiinan välillä. Myöskään laivarahti ei ollut vaihtoehto, sillä yli 1,5 kuukauden toimitusaika oli yksinkertaisesti kestämätön saatavuustilanteen Pohjoismaissa käydessä yhä kriittisemmäksi. Selvitimme myös eri tuontimahdollisuuksia rautateitse, mutta vaarana oli tavaran juuttuminen ruuhkautuneeseen Kiinan tulliin. Vielä maaliskuun lopullakaan ei mitään ratkaisua vaikuttanut olevan näköpiirissä.
Sittemmin vaikeudet ovat kuitenkin helpottaneet. Lentokapasiteettia on nyt paremmin saatavilla, ja hinnat ovat tippuneet huomattavasti keväästä. Sen sijaan meri- ja rautatiekuljetuksissa on tällä hetkellä jonkin verran kiirettä, minkä johdosta myös hinnat ovat nousussa. Seuraamme kuitenkin tilannetta ja etsimme jatkuvasti halvempia kuljetusmuotoja ruuhka- ja saatavuustilanteen puitteissa.
Miten tuontitavaran sertifikaatit ja laatu on tarkastettu?
Huhtikuun alussa Kiinan markkinoille ilmaantui runsaasti uusia kasvomaskien valmistajia, joilta puuttui asianmukaiset sertifikaatit, asiakirjat ja laadunvarmistusprosessit. Huono laatu kiinnitti pian myös paikallisten viranomaisten huomion, ja pakkauksiin vaadittiin sekä Kiinan että Pohjois-Amerikan mukaiset tuotemerkinnät.
Euroopassa myytävissä tuotteissa on kuitenkin lisäksi oltava CE-merkintä. Tuontituotteilta on löydyttävä Euroopan ja Pohjoismaiden edellyttämät asiakirjat ja sertifikaatit, ja tuotteiden on läpäistävä vaaditut laboratoriotestit. Lisääntynyt testaus, sertifiointi ja pakkauksien uudelleenmerkitseminen olivat nekin omiaan niin nostamaan kustannuksia kuin pidentämään toimitusaikoja.
Onko myös raaka-aineista ollut pulaa?
Kyllä. Keväällä pulaa oli erityisesti kasvomaskeissa käytettävästä meltblown-kuitukankaasta, mikä johti jälleen uusiin saatavuusrajoituksiin Kiinan viranomaisten toimesta. Samaan aikaan ilmaantui valmistajia, jotka väittivät heillä olevan runsaasti meltblown-materiaalia käytettävissä. Virallisten saatavuusrajoituksien vuoksi ei kuitenkaan ollut vaikeaa päätellä, ettei näitä tuotteita ollut valmistettu laaduntarkastetusta ja hyväksytystä materiaalista.
Voidaksemme varmistua tilaamiemme tuotteiden laadusta testautimmekin ne vielä erikseen suomalaisessa hyväksytyssä testauslaboratoriossa. Näin pystyimme valvomaan tuotteiden laatua ja luottamaan siihen, että myymämme tuotteet vastasivat myös pohjoismaisia laatustandardeja.
Onko kasvomaskien saatavuustilanne nyt parempi?
On ehdottomasti, ja pystymme tällä hetkellä huolehtimaan kaikkien asiakkaidemme tarpeista. Merkit voivat olla uusia, mutta laatu on totutun korkeatasoista.
Vuosi kääntyy hiljalleen kohti syksyä ja talvea. Miltä lähitulevaisuus näyttää?
Kasvomaskien osalta tilanne on tällä hetkellä vakaa, ja ilman suurempia muutoksia esimerkiksi Kiinan tautitilanteessa odotamme saatavuuden pysyvän nykyisellä tasolla. Hinnoissa on edelleen jonkin verran vaihtelua, mutta emme usko enää kohtaavamme samanlaisia vaikeuksia kuin maalis-toukokuussa. Toki seuraamme jatkuvasti tilannetta.
Suojakäsineiden saatavuus on sen sijaan edelleen rajallinen. Vielä ei voida puhua suoranaisesta pulasta, mutta saamme tehdä paljon töitä vastataksemme tämänhetkiseen kysyntään. Käsineiden valmistus on monimutkainen prosessi ja tavarantoimittajien tilauskirjat täynnä vuoden 2021 loppuun saakka. Myös hinnat ovat nousseet, mutta emme itse ole tavoitelleet lisävoittoja nostamalla omia hintamarginaalejamme. Meidän ykköstavoitteemme on edelleen asiakkaidemme tarpeiden palveleminen – luotettavasti ja laadukkailla tuotteilla.
Teksti: Tove Ims Johansson / Plandent AB
Käännös: Aleksandra Nyholm / Planmeca Oy
Kuva: Getty Images